„KAYФЛAНД БЪЛГAPИЯ“ ПРИДОБИ CТOЛИЧНИТE ,,ЦEНТPAЛНИ XAЛИ“

През месец август тази година“Kayфлaнд Бългapия“ придоби cгpaдa нa cтoличнитe ,,Цeнтpaлни xaли“ cpeщy 34.8 млн. лв. от изрелската компания „Ащром“, която бе собственик от началота на 2000 г. до август 2022г. В продължение на 22 години „Ащром“ отдаваше под наем търговска площ на различни търговски дружества, като през последните 4 години, управлението на актива бе възложено на фирма „Риджънтс Пропърти Адвайзърс“, която на свой ред допринесе за атрактивни и разнообразни наематели в търговския център.
След като „Кауфланд“ получи разрешение за вътрешна реконструкция от НИНКН към Министерството на културата, проектът за преустройство беше съобразен със забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности. Концепцията за ремонт на сградата от страна на новия инвеститор е вдъхновена от оригиналния й проект, чиято основна цел е да съхрани предназначението на сградата, като паметник на културата, съчетавайки облика, духа и традициите на ,,Централни Хали“ с възможностите на модерната търговия. В плана на реновацията се предвижда запазване, реставрация и консервация на фасадата без намеси в екстериора и без поставяне на рекламни елементи.
В проекта е обърнато специално внимание на обществено-социалната функция на сградата – предвиден е площад със седящи места около планирания фонтан по оригиналния проект на архитекта на „Централни Хали“ Наум Торбов. Ще бъде изградена тераса с места за хранене, осигуряваща поглед върху освободеното вътрешно пространство на сградата, както и подходящо представяне на археологическите разкопки в сутерена, като основна атракция в търговския център. Създава се зона за интерактивно представяне на историята на града и сградата в комбинация със съвременни културни елементи – книжарници, изложба, кафенета и социални зони, както и кът за деца и различни забавления за тях. Предвидени се подходящи места за различни и атрактивни търговци, които да осигурят предлагането на стоки и услуги за всякакъв тип клиенти, като това превърне сградата в желан и предпочитан търговски център за софиянци.
,,Централни Хали“ са един от символите на София, построени между 1909-1911 г. от арх. Наум Торбов. След откриването им през 1911 г. , сградата се превръща в първият съвременен покрит пазар за месни и млечни продукти, риба и зеленчуци, като в продължение на около 30 години функционира в този си вид.
След извършена реконструкция през 50-те години на миналия век функционира в продължение на десетилетия, като супермаркет, но през 1988г. сградата е затворена за ремонт и чак през 2000 г. отваря отново врати за гражданите с нов облик и преустроена така, че да отговаря на изискванията за модерна търговия и съвременен бизнес.
Към този момент сградата е затворена за съответните ремонтни дейности предприети от новия инвеститор и по неофициални данни се очаква да отвори врати отново през пролетта на 2023г., като това ще бъде оповестено официално чрез средствата за масова информация.

Leave a Comment