Пандемията води до бум на търсенето на складови площи в Югоизточна Европа

Логистичните и складови компании ускоряват плановете си за експанзия в Югоизточна Европа, където се очаква бизнесът да отбележи силен ръст, тъй като пандемията кара промишлени компании да преместват операциите си близо до основни пазари.

Подобно на други компании в сектора нидерландската Raben отчита повишен интерес от компании, които искат да установят снабдителни вериги близо до основни пазари в Западна Европа, за да избегнат скъпи нарушения като причинените от COVID-19.

Частната компания Raben Group, която оперира в 13 европейски страни, обслужва индустрии като търговия на дребно и автомобилна индустрия, и очаква растящите разходи в други страни с нововъзникваща икономика в Европа да стимулират ръст в югоизточните държави и на Балканите.

Raben и други компании за индустриални и складови площи съобщават, че водят разговори с компании, които искат да преместят част от операциите си от Азия в други части на света, но все още е твърде рано да разкриват подробности.

Установяването в страните членки на ЕС Румъния и България е от голяма полза за тези страни и съседни държави като Сърбия, където често задействането на проекти е по-евтино и по-лесно, казват представители на компаниите и анализатори.

Големият набор от квалифицирана работна ръка в региона и не толкова тежките изисквания за издаване на разрешения за строеж за изграждане на нови обекти помагат за привличането на промишлени компании от по-установени бази като Чехия, коментират оператори на складове и логистични имоти.

Подобряването на пътищата и на друга инфраструктура в Румъния и съседните страни и развития като излизането на Великобритания от ЕС и променящите се отношения с Китай подкрепят перспективите пред тях, допълват източниците

Чуждестранните инвеститори са привлечени и от доходността от индустриални и логистични имоти, която през 2020 г. беше между 8% и 10% в Румъния и България и между 5% и 7% в Чехия, Словакия и Унгария спрямо 4,5% в Германия или Франция.

Заплатите, които в Сърбия са с около три пъти по-ниски в сравнение с Чехия, а в Румъния и България – с около 50%, също помагат за привличането на промишлени компании.

Макар че Централна Европа остава привлекателна за логистични компании в сферата на търговията на дребно и за операторите на складови площи благодарение на близостта си до по-големи пазари като Германия, ръстът от онлайн търговци на дребно като e MAG в Румъния също подкрепя търсенето на складове.

Полша и Чехия съставляват най-големите пазари в сектора на индустриалните и логистични имоти сред европейските страни с нововъзникваща икономика със съответно 20 млн. и 9 млн. кв. м складови площи, равняващи се на около 1300 футболни игрища, спрямо 5 млн. кв. м в Румъния.

Но Югоизточна Европа постига по-бърз растеж и наваксва изоставането си. Това кара компанията за строителство на индустриални имоти CTP да се разраства в региона.

Прогнозите са занапред все повече промишлени компании да преместят своето производство в Румъния.

Миналата година търговията на дребно движеше пазара напред, а тази година очакванията са да бъде заменена от промишленото производство.

Източник: Investor.bg
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева