Търсенето изпреварва предлагането при жилищата във високия сегмент в София

Предлагането на пазара на жилища в средно високия и висок сегмент намалява, а търсенето расте, това води до повишаване на цените.

Продължава и тенденцията от началото на пандемията да намалява броят на проектите, започващи строителство. Предлагането може да намалее още повече, тъй като заради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планирано начало на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година.

В същото време се наблюдава ръст от 8% при завършените нови проекти, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 12 хил. апартамента, редови или самостоятелни къщи. Те са съсредоточени основно в южните квартали и кварталите от Витошката яка.

 Очакванията са в резултат на активното търсене и по-бавния темп на ново строителство търсенето да изпревари предлагането през втората половина на годината, а това ще означава и че цените ще продължат да растат.

През първото полугодие продажните цени вече са нараснали с 8%, като средната цена на апартамент с две спални в средно високия и висок сегмент от пазара в момента е между 156 хил. и 194 хил. евро. При апартаментите с три спални цените варират между 226 хил. и 270 хил. евро. Къща от редови тип се предлага на цени между 270 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелна къща – от 486 хил. евро нагоре.

В същото време средните наемни цени остават стабилни и за апартаменти с две спални варират от 950 до 1200 евро, а за апартаменти с три спални – между 1300 и 1600 евро. Средните наемни цени на къща започват от 2000 евро.


В резултат на активното търсене и временното намаляване на предлагането,  разликата между офертната и покупната цена почти се е стопила и е по-малко от 1% през първото полугодие.

Най-продаваните типове имоти са къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово, като най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.

Източник: Investor.bg
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева